Search icon

Funkcja przenoszenia profili na Netflix, to zapowiedź końca współdzielenia konta

19.10.2022 |
| Clock Przeczytasz w 2 Minuty
Funkcja przenoszenia profili na Netflix, to zapowiedź końca współdzielenia konta
Przeczytasz w 2 Minuty
Zwiększ rozmiar tekstu

Platforma VOD przygotowuje się do batalii przeciwko powszechnej, acz niezgodnej z regulaminem praktyce, jaką jest współdzielenie konta. Aby załagodzić negatywne reakcje użytkowników, wprowadziła właśnie nową funkcję – przenoszenie profili na Netflix.

Przenoszenie profili na Netflix – koniec współdzielenia kont coraz bliżej

Serwis VOD szuka różnych rozwiązań, które pomogłyby mu walczyć ze spadającą liczbą subskrypcji. Po pakietach z reklamami i wprowadzeniu dodatkowych opłat dla osób z różnych gospodarstw domowych, chcących współdzielić konto przyszła pora na kolejny krok, jakim jest przenoszenie profili na Netflix

Choć funkcja ta promowana jest jako mająca uczynić zmiany w życiu osobistym bardziej komfortowymi (rozstania, wyprowadzki), wszyscy doskonale zdają sobie sprawę, że jej drugim dnem są plany ukrócenia nielegalnych praktyk, sprowadzających się do współdzielenia konta przez nie-domowników.

przenoszenie profili na netflix

Przypomnijmy, że zgodnie z regulaminem serwisu współdzielenie konta zarezerwowane jest wyłącznie dla użytkowników mieszkających wspólnie pod jednym dachem. Zatrważająco dużo osób traktuje to jednak jako pobożne życzenie.

Na początku roku Netflix zdradził, że w obliczu 222 mln subskrypcji około 100 mln gospodarstw domowych korzysta z platformy bez uiszczania w związku z tym żadnych opłat

Początek zmian planowany jest na 2023 rok. 

Przypomnijmy, że obecne ceny pakietów Netflix wyglądają następująco:

  • 29 zł / miesiąc – obraz w jakości 480p, odtwarzanie na 1 ekranie
  • 43 zł / miesiąc – obraz 1080p, odtwarzanie na 2 ekranach jednocześnie
  • 60 zł / miesiąc – obraz w jakości HDR 2160p (4K Ultra HD), odtwarzanie na 4 ekranach jednocześnie.

Przenoszenie profili na Netflix – na czym polega?

Zgodnie z narracją serwisu przenoszenie profili na Netflix jest bardzo pożądaną przez użytkowników funkcjonalnością. I w rzeczy samej, może wiele ułatwić – w szczególności, gdy drogi osób współdzielących konto się rozejdą. 

W rezultacie wszystkie dane zapisane w ramach danego konta (historia oglądania, rekomendacje, Moja lista, zapisane etapy gry i inne) zostaną przetransferowane na nowe konto. Nie trzeba tłumaczyć, jak bardzo podnosi to jakość korzystania z serwisu. Gdy przenoszenie profili na Netflix stanie się możliwe dla Waszego konta, zostaniecie o tym poinformowani drogą mailową

Jeżeli zaś, mimo wprowadzonych ograniczeń, Waszą wolą będzie dalsze współdzielenie konta, musicie się liczyć z koniecznością uiszczania dodatkowej opłaty w ramach opcji “dodatkowy członek”. 

Tak przynajmniej brzmią założenia. Kwestia egzekwowania wprowadzonych zmian to jednak zupełnie coś innego. Już na tym etapie słyszalne są głosy w duchu sceptycyzmu, odnoszące się do wprowadzanych przez serwis ograniczeń:

Decyzja o rozprawieniu się z udostępnianiem haseł niesie ze sobą szansę na wyższe dochody. Jednak nasi eksperci sceptycznie odnoszą się do powodzenia tej akcji, poczynając od technicznych trudności, jakie serwis może napotkać przy nakładaniu ograniczeń po postawę samych użytkowników, co już było widoczne na rynkach [Ameryki Łacińskiej]

 

– mówi Jamie Lumley, analityk Third Bridge

Jedno jest pewne. Szansa na weryfikację tych obaw coraz bliżej.

Źródło: Netflix, marketwatch.com

nano google news

Może Cię zainteresować:

TEMATYKA:
Z wykształcenia prawniczka i specjalistka ds. social mediów. Z zamiłowania pasjonatka podróży, kina i swojego królika. Na co dzień stara się otaczać wszystkim, co inspiruje i uwrażliwia, aby potem móc przelać (nie wylać!) to na klawiaturę swojego komputera.