Search icon

Jak usunąć konto na Facebooku? Poradnik krok po kroku

11.08.2022 |
| Clock Przeczytasz w 3 Minuty
Jak usunąć konto na Facebooku? Poradnik krok po kroku
Przeczytasz w 3 Minuty
Zwiększ rozmiar tekstu

Facebook to bezsprzecznie największy portal społecznościowy, z którego miesięcznie korzysta ponad 2 miliardy użytkowników. Jednocześnie wiele osób decyduje się z niego zrezygnować, np. z powodu kolejnych doniesień o nadużyciach prywatności danych, które portal gromadzi.

Użytkownicy mają w takiej sytuacji dwie możliwości: usunąć konto całkowicie lub czasowo je zdezaktywować. Oto poradnik krok po kroku jak usunąć konto na FB na zawsze.

Sprawdź inne portale społecznościowe:
Alternatywa dla Facebooka. Najlepsze serwisy społecznościowe

Jak usunąć konto na Facebooku – wideoporadnik

Poradnik przygotowaliśmy w dwóch formach. Pierwsza to krótki film. Wykorzystaliśmy w tym celu smartfona Samsung Galaxy S9, ale warto podkreślić, że procedura jest niemal dokładnie taka sama, na każdym smartfonie z systemem operacyjnym Android.

Poradnik krok po kroku jak usunąć konto na Facebooku na telefonie

Instrukcja w wersji klasycznej została przygotowana w oparciu o aplikację na iPhone.

Krok 1 – menu aplikacji

Pierwszym krokiem jest wejście w menu aplikacji Facebook (ikonka z trzema kreskami).

Krok 2 – ustawienia

Następnie trzeba wejść w menu ustawień (ikonka zębatki).

Krok 3 – Informacje osobiste

W tej zakładce wybieramy opcję „Informacje osobiste oraz informacje o koncie”.

Krok 4 – Własność konta

Kolejnym etapem jest zakładka „Własność konta i kontrola”.

Krok 5 – Dezaktywacja i usuwanie

W tej zakładce mamy wybór pomiędzy ustawieniem statusu konta „In memoriam” (czyli co ma się stać z kontem na fb po śmierci użytkownika”) oraz opcją Dezaktywacja i usuwanie. Wybieramy tę drugą opcję.

Krok 6 – Usuwanie konta

Jeśli jesteśmy zdecydowani na trwałe usunięcie konta wybieramy właśnie tę opcję.

Krok 7 – Przejdź do usuwania konta

Następnie Facebook podejmie próbę rozwiązania problemów, które mogły spowodować decyzję o usunięciu konta. Można pominąć ten ekran i przejść dalej.

Krok 8 – Skutki usunięcia konta

Na kolejnym ekranie pojawi się informacja o skutkach usunięcia konta na stałe. Jest też możliwość pobrania wszystkich zdjęć, postów i innych informacji z naszego profilu lub przeniesienie ich w inne miejsce (np. na dysk Google czy Dropbox).

Ważne! Aby zachować konto na komunikatorze Messenger nie możesz całkowicie usunąć konta, lecz je dezaktywować.

Jeśli podtrzymujemy decyzję o usunięciu konta – klikamy w opcję Usuń konto.

Krok 9 – potwierdzenie usunięcia konta

W celu potwierdzenia decyzji konieczne jest wpisanie hasła do logowania.

Krok 10 – zakończenie usuwania konta

Tutaj trzeba podkreślić, że proces usuwania nie zacznie się od razu. Będziemy mieć 30 dni na zmianę decyzji i ponowne aktywowanie profilu. Po tym czasie nasze dane zostaną usunięte. Może to trwać do 90 dni, aż wszystkie dane zostaną usunięte z serwerów facebooka.

NANO w Google News

Może Cię zainteresować:

Od lat obecny w branży technologicznej. Trzyma rękę na pulsie wszelkich nowości i sprawdza zgodność marketingowych haseł z codziennością użytkowników. Docenia wartościową treść, szczególnie jeśli opakowana jest w atrakcyjną formę.